Travel-ka

Travel-ka

Bíborvörös vitorlák

2017. november 12. - spannika

Rég óta terveztem, hogy ellátogatok Oroszországba, leginkább Szentpétervár és Moszkva vonzott. Utazásaim során mindig arra törekszem, hogy a legtöbbet kihozzam belőlük. Ezért nagyon fontos jól megválasztani, hogy az év mely időszakában utazik az ember az adott országba. 

Orosz ismerőseim tanácsa az volt, hogy Moszkvába utazzak újévkor, Szentpétervárra pedig nyáron a fehér éjszakák ideje alatt. Ekkor van a fehér éjszakák leglátványosabb ünnepe: a Bíborvörös vitorlák (Алые паруса - Alüje Parusza) 

Az ünnep minden év júniusának harmadik szombatján kerül megrendezésre a Néva folyó két hídja között és célja, hogy a végzős diákok elbúcsúzhassanak diákéveiktől.  Ilyenkor megtelnek a rakpartok az ünneplő tömeggel, többórás tűzijáték veszi kezdetét és az est csúcspontja, amikor felvonul egy hatalmas régi vitorláshajó, csodálatos vörös vitorlákkal. 

Idén az egész várost lezárták és nagy volt a rendőri készültség a terrortámadások miatt. De ez nem gátolta meg azt,  hogy a város bulizzon. Már reggel érezhető volt a party-hangulat és ez hajnalig csak egyre fokozódott. Az utcát ellepte az ünneplő tömeg, utcai zenészek a különböző árusbódék és a turisták. Az egész egy város méretű fesztiválra hasonlított leginkább. 

Az est fénypontja az éjféli tűzijáték és a vitorlás érkezése, amihez nem árt időben elindulni, mert aki későn érkezik, semmit sem fog látni. Ezt sok csaló ki is használja és különböző oldalakon hirdetik a tetőteraszaikat az ünnep idejére, NE DŐLJÜNK BE NEKIK! Nekünk ismerősünk ajánlott egy megbízhatónak hitt oldalt, de csalás volt az egész. Úgy volt, hogy egy privát tetőt lehet bérelni napi díjért. de amikor odaértünk, kiderül, hogy csak egy rakparti ház tetejére akartak minket felvinni teljesen illegálisan. Szerencsére a megérzéseinkre hallgattunk és azonnal lejöttünk, kifelé menet még láttuk a kiérkező rendőrőket és tűzoltókat. 

Mivel tetőnk nem volt, elvegyültünk a rakparton a tömegben, ahol nagyon kedves volt mindenki, az alacsonyabbakat előrébb engedték és tényleg figyeltek arra, hogy a többi ember is ráláthasson a folyóra.Jobb is, hogy nem egy tetőről néztük, hanem együtt a helyiekkel, mert így volt teljes a hangulat. 

Amire érdemes figyelni:

- Időben kell szállást foglalni, különben nem lesz, vagy csak csillagászati áron. A fehér éjszakák alatt a szállodai szobák 98%-a le van foglalva. Érdemes már most szállást nézni.

-Nagyon hideg van, jól fel kell öltözni, idén 11 fok volt este. 

alyye_parusa.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelka.blog.hu/api/trackback/id/tr6113245453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása